|Laman Utama | Sinopsis | Motto/ Visi/ Misi | Tujuan/ Matlamat | Keahlian | Rangka Program | Perhubungan |
| Program 2006 | 2007| 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013| 2014 |Galeri Video |

Sumbangan derma disalurkan ke akaun
BIMB (Bank Islam Malaysia Berhad) No.Akaun: 10016010054313
atas nama: Yayasan Amal Malaysia Cawangan Sabah
Al-Rajhi No. Akaun : 19200-1110830185
atas nama: Yayasan Amal Malaysia (Amal)

 

PROGRAM KHATAN PERDANA

AMAL MALAYSIA Cawangan Sabah Dan Persatuan Perubatan Islam Ibnu Sina (PAPISMA) telah berjaya menganjurkan progam khatan perdana pada 30 November hingga 2 Disember 2013.

Lebih seratus peserta telah menyertai program khatan ini di empat lokasi yang terpilih iaitu di Kota  Belud, Sook, Keningau dan Sembulan.

---------------------------------------------

PROGRAM QURBAN & AQIQAH 1434H/2013

AMAL MALAYSIA Cawangan Sabah bersama Da’ie Pusat Dakwah Serantau (PDS) telah berjaya melaksanakan program Qurban dan Aqiqah di 18 buah lokasi di Pendalaman Sabah dengan penyertaan seramai lebih 80 orang peserta Qurban.

Berikut adalah tempat berlangsungnya ibadah Qurban di Sabah:

 1. Kampung Tohan Baru, Keningau.
 2. Kampung Kilambang, Keningau.
 3. Kampung Kirokot, Keningau.
 4. Kampung Karamatoi, Keningau.
 5. Kampung Batu Lunguyan, Sook.
 6. Kampung Benowou Tengah, Sook.
 7. Kampung Limbuak Darat, Pulau Banggi.
 8. Kampung Tandik, Kota Merudu.
 9. Kampung Tulibas Kecil, Lahad Datu.
 10. Kampung Nurmalong, Kunak.
 11. Kampung Layang, Pitas.
 12. Kampung Sungai Gading, Tawau.
 13. Kampung Rampaian Ulu, Kota Belud.
 14. Kampung Tamau, Kota Belud.

Bagi tahun ini juga, Bank Muamalat Malaysia Berhad turut bekerjasama dalam menjayakan ibadah Qurban di Pendalaman Sabah.
Terima kasih juga diucapkan kepada semua urusetia yang terlibat, khususnya kepada para da’ie AMAL MALAYSIA sepenuh masa serta penduduk kampung sekitar yang bertungkus lumus menjayakan program qurban bagi tahun ini. Semoga ibadah qurban yang kita laksanakan diterima oleh Allah swt sebagai amalan qurban yang terbaik dan seterusnya mendapat ganjaran pahala yang setimpal dengannya.

---------------------------------------------

PROGRAM JELAJAH RAMADHAN 1434H

AMAL MALAYSIA Cawangan Sabah dengan kerjasama Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah telah berjaya mengadakan program Jelajah Ramadhan di beberapa lokasi untuk minggu pertama Ramadhan. Kota Belud dan Matunggong menjadi lokasi AMAL MALAYSIA pada kali ini.

Seramai 100 orang telah menerima bantuan kebajikan daripada AMAL MALAYSIA. Majlis tazkirah, berbuka puasa, solat fardhu berjemaah dan solat sunat tarawikh antara aktiviti yang dijalankan pada kali ini. Selain itu, buat julung kalinya, Yayasan Al Bahgdadi turut mengambil bahagian pada program Jelajah Ramadhan tahun ini.

Program Jelajah Ramadhan bermula di Kampung Indarason Laut, Matunggong pada 4 Ramadhan 1434. Kawasan yang dihuni majoritinya oleh masyarakat berbangsa Iranun manjadikan sumber laut antara punca pendapatan utama. Selain dari penyampaian sumbangan kebajikan, masyarakat Islam disini telah diajar secara percuma teknik pembelajaran al quran melalui kaedah al Bahgdadi. Hampir semua masyarakat Islam sekitar hadir dalam program ini yang diadakan di Masjid Indarason Laut, Matunggong. Turut hadir Haji Antau Ulah (Ketua Kampung), Karim Vunsur (Pengerusi JKKK) dan Azmaun Diman (Pengerusi Masjid). Tuan Haji Akriah Abdullah, Timb Pengerusi AMAL MALAYSIA Cawanagan Sabah juga hadir dalam program ini.

Program Jelajah Ramadhan diteruskan di Kg. Nahaba, Kota Belud pada 5 Ramadhan 1434. Di kampung ini telah berdirinya sebuah surau yang dibina hasil dari sumbangan masyarakat Islam yang disampaikan melalui AMAL MALAYSIA. Surau Kg. Nahaba telah siap setahun yang lalu. Namun, oleh kerana tiada ustaz yang bertugas, maka surau ini banyak digunakan untuk pengajian kelas KAFA yang dibimbing oleh seorang ustazah. Keperluan pembimbing / seorang ustaz merupakan suatu yang sangat diperlukan di kampung ini. Turut hadir dalam program ini adalah Tuan Haji Khairan Untoh, Pengerusi AMAL MALAYSIA Cawangan Sabah.

---------------------------------------------

MESYUARAT AGUNG DWI TAHUNAN
YAYASAN AMAL MALAYSIA KALI KE - 7

Seramai 5 orang perwakilan AMAL MALAYSIA Caw. Sabah telah menghadiri Mesyuarat Agung Dwi Tahunan Yayasan Amal Malaysia Kali ke - 7 bertempat di Pantai Cahaya Bulan Resort, Kelantan Darul Naim yang diadakan pada 5 - 6 Julai 2013.

Majlis perasmian Mesyuarat Agung Dwi Tahunan disempurnakan oleh Tim. Menteri Besar Kelantan, Dato’ Ahmad Bin Yakob.  

Dalam mesyuarat kali ini, semua deligasi dari 14 buah negeri sebulat suara bersetuju agar jawatan Presiden dikekalkan kepada penyandangnya iaitu Tuan Haji Hussin Ismail bagi menerajui AMAL MALAYSIA bagi sesi 2013 – 2015. Presiden dalam ucapan penangguhannya ada menyebut  “… niat kita mestilah beramal kerana Allah, … bukti amal kerana Allah adalah mesti ditunjukkan dengan perbuatan / amalan, … cadangkan pada diri sendiri apa sumbangan yang akan diberi kepada AMAL MALAYSIA dan bersihkan jiwa serta bersangka baik semasa ahli.

Semoga amanah yang diberikan dapat dilaksanakan dengan penuh kejujuran dan bersungguh-sungguh demi mendapat keredhaan dari Allah Yang Maha Pencipta.

---------------------------------------------

MESYUARAT AGUNG
YAYASAN AMAL MALAYSIA CAWANGAN SABAH
KALI KEEMPAT

AMAL MALAYSIA Cawangan Sabah telah berjaya mengadakan Mesyuarat Agung Dwi Tahunan kali Keempat pada 8 Jun 2013 bertempat di Inap Desa Permai, Tuaran. Mesyuarat dirasmikan oleh Encik Abd Hamid Seman, Setiausaha Agong, AMAL MALAYSIA.

Mesyaurat Agung Cawangan ini diadakan adalah untuk melantik kepimpinan baru bagi sesi 2013 – 2015. Semua ahli mesyuarat telah bersetuju untuk mengekalkan Tuan Haji Khairan Untoh sebagai Pengerusi AMAL MALAYSIA Cawangan Sabah bagi sesi ini.  

Berikut adalah jawatankuasa AMAL MALAYSIA Cawangan Sabah yang telah dilantik bagi sesi 2013 - 2015:

Pengerusi : Tuan Haji Khairan Untoh
Timb. Pengerusi : Tuan Haji Akriah Abdullah
Naib 1 : Tuan Haji Salman Ismail
Naib 2 : Mohd Saifuddin Bin Ahmad
Naib 3 : Ust Norzam Mohd Senin

Ahli-ahli Jawankuasa
Azmih Bin Junaidi
Adsman Jupri
Mohd Jumat Bin Abdul Razak
Ahmad Fawaz Bin Shabuddin
Dr. Safie Salleh
Firdaus Bin Abdul Rahman

Pemerhati dari NGO lain turut hadir dalam mesyuarat tersebut. Antaranya Persatuan Perubatan Ibnu Sina (PAPISMA), Muslim Care Malaysia dan Persatuan Siswazah Sabah (PSS). Turut hadir adalah wakil dari Darul Syifa’ Sabah.

Diharapkan kepimpinan yang baru dibentuk ini diberi keafiatan, keberkatan dan kerahmatan oleh Allah SWT dalam melaksanakan amanah ummah ini seterusnya dapat beramal kerana Allah.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Jumlah Pelawat:

Hakcipta terpelihara©2007
Yayasan Amal Malaysia, Cawangan Sabah